Home Contact Us
To Kέντρο μας Συνεργάτες Έντυπα-Δημοσιεύσεις links
Γλωσσικές Διαταραχές & Μαθησιακές Δυσκολίες - Πρόληψη και Αντιμετώπιση - Λεγάκη Μαρία - Λογοπαθολόγος / Λογοθεραπεύτρια - MA in Dyslexia Studies - AMBRDA - MRCSLT
«Η ευτυχία δεν βρίσκεται στην εύκολη δουλειά, αλλά στην ικανοποίηση που σε κυριεύει
όταν βάζεις τα δυνατά σου και πετυχαίνεις ένα δύσκολο και απαιτητικό στόχο.»
T. I. Rubin

Τι είναι η Λογοθεραπεία;
Τα στάδια της φυσιολογικής εξελικτικής ανάπτυξης του λόγου
Καθυστέρηση λόγου/ ομιλίας
Ο ρόλος του λογοθεραπευτή

Τι είναι η Λογοθεραπεία;

Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής ομιλίας και μάσησης - κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, όποια κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών: νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική. Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της μη λεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, την καταληπτότητα της ομιλίας και της φωνής και στην παραγωγή λόγου.

Τα στάδια της φυσιολογικής εξελικτικής ανάπτυξης του λόγου

Έως 12 μηνών: - Το μωρό αντιδρά στους ήχους. - Κάνει βλεμματική επαφή. - Αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του. - Χαμογελά όταν του μιλάτε. - Ανταποκρίνεται στο όνομά του. - Γυρίζει το κεφάλι του προς την πηγή των ήχων. - Διαθέτει κάποιο βασικό λεξιλόγιο (μαμά, μπαμπά, μπάλα κ.α).

Έως 2 χρονών: - Το λεξιλόγιό του διαθέτει 20-50 λέξεις. - Υπακούει σε απλές εντολές όπως ??όχι, έλα, φέρε??. - Χρησιμοποιεί δύο λέξεις για να σχηματίσει φράσεις. - Χρησιμοποιεί συμβολικά διάφορα παιχνίδια (π.χ τάϊσμα μωρού κ.α).

Έως 3 χρονών: - Απαντάει σε ερωτήσεις. - Κάνει απλές προτάσεις. - Μπορεί να παρακολουθήσει ένα διάλογο. - Του αρέσουν τα παραμύθια και τα παρακολουθεί με ευκολία. - Κάνει ερωτήσεις.

Έως 4 χρονών: - Απαντάει σε όλα τα είδη ερωτήσεων. - Γίνεται κατανοητό και από ανθρώπους που δεν γνωρίζει. - Η ομιλία του πλησιάζει περισσότερο σε αυτή των ενηλίκων όσον αφορά τη γραμματική και το συντακτικό. - Διηγείται τις εμπειρίες του.

Είναι γεγονός ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και γιΆ αυτό μπορεί να υπάρξει κάποια διακύμανση σχετικά με το χρόνο που κατακτά κάποια δεξιότητα, ωστόσο ο μέσος όρος σημαίνει κάτι και ειδικά αν έχει περάσει εξάμηνο και το παιδί δεν παρουσιάζει πρόοδο, τότε θα πρέπει να προβληματιστούμε.

Η ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας επιτελείται μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο και βασίζεται σε σχέσεις αλληλεπίδρασης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το παιδί εκδηλώνει την επικοινωνιακή του πρόθεση, αναπτύσσει κοινά σημεία αναφοράς και διευρύνει σιγά-σιγά τις γλωσσικές του δεξιότητες. Η διαδρομή αυτή οδηγεί το παιδί από το στάδιο της προλεκτικής επικοινωνίας στην κατάκτηση όλων των πτυχών της γλώσσας - της φωνολογίας, μορφολογίας, σύνταξης , σημασιολογίας και της πραγματολογίας.
Στην περίπτωση όμως, που το παιδί παρουσιάζει οργανικό πρόβλημα (λ.χ. απώλεια ακοής), χαμηλό νοητικό δυναμικό, κοινωνική /συναισθηματική διαταραχή ή ειδικό γλωσσικό πρόβλημα, εμφανίζονται διαταραχές λόγου και ομιλίας.

Καθυστέρηση λόγου/ ομιλίας

Μήπως δεν μπορείτε να καταλάβετε το παιδί σας όταν μιλάει; Νιώθετε ότι δυσκολεύεται να εκφραστεί; Ανησυχείτε μήπως δεν καταλαβαίνει όλα όσα του λέτε; Τότε είναι πιθανό το παιδί σας να έχει προβλήματα ομιλίας-λόγου. Ένα παιδί με προβλήματα στην ομιλία μπορεί να: -Μπερδεύει τους ήχους σε μία λέξη
- Αδυνατεί να μιμηθεί συγκεκριμένους ήχους ή ομάδες ήχων - Παραλείπει ήχους ή/και συλλαβές από τις λέξεις

Ένα παιδί με προβλήματα στο λόγο μπορεί να δυσκολεύεται να:
- Καταλάβει αυτά που λένε
- Βάζει λέξεις μαζί και να σχηματίζει προτάσεις
- Βρίσκει τις κατάλληλες λέξεις που χρειάζεται για να εκφραστεί και να συντάξει σωστά τις προτάσεις του
- Παίρνει μέρος σε μια συζήτηση
- Εκφράζεται με ευκολία και ανάλογα με τις περιστάσεις

Ο ρόλος του λογοθεραπευτή

Το παιδί που παρουσιάζει προβλήματα στην επικοινωνία (λόγο ή/και ομιλία) χρειάζεται λογοθεραπεία. Κάθε θεραπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συνεργασία του ειδικού Λογοθεραπευτή με την οικογένεια και εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, το είδος και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Έτσι παρέχεται στο παιδί σας ένα ασφαλές και δεκτικό περιβάλλον και εγκαθιδρύεται μία θεραπευτική σχέση

© 2009. All rights reserved. powered by the Rocket - Internet Services Αρχική   |   Επικοινωνία   |   To Κέντρο μας   |   Συνεργάτες   |   Έντυπα-Δημοσιεύσεις   |   Links